Jednostavni kolač od šljiva
Sastojci
Instrukcije
Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.
U žumanjke stavite šećer u prahu, pa mikserom umutite sastojke.
Dodajte margarin i nastavite mućenje, dok se smjesa ne ujednači.
U posebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte u smjesu od žumanjaka i margarina.
Sve sastojke dobro umutite.
Bjelanjke koje ste prethodno odvojili od žumanjaka, mikserom pjenasto umutite, pa ih dodajte u smjesu od žumanjaka i ostalih sastojaka.
Pripremljeno tijesto stavite u dublji pleh za pečenje premazan uljem i špahtlom ujednačeno rasporedite po plehu kako bi bila ravna površina.
Oprane šljive prepolovite.
Polovine šljiva redajte na tijesto, 3 ili 4 u jednom redu, zavisno od toga koliki je pleh.
Otvoreni dio prepolovljene šljive treba biti uronjen u tijesto.
Stavite pleh u rernu zagrijanu na 175 °C i pecite kolač 20-ak minuta.
Kada se ispeče, pospite ga šećerom u prahu, ohladite, izrežite na kocke i poslužite.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.