Jednostavni zobeni hljeb
Sastojci
Instrukcije
U lonac kipuće vode dodajte zob i sol.
Umiješajte maslo i šećer a zatim skinite s toplote i stavite na stranu da se malo ohladi.
U većoj zdjeli pomiješajte kvasac i 1/4 šolje tople vode pa zatim dodajte smjesu s zobi.
Dodajite lagano brašno, uz konstantno miješanje, sve dok tijesto ne bude glatko ali ne i ljepljivo.
Stavite tijesto u čistu, predhodno premazanu uljem, zdjelu. Poklopite i uz povremeno okretanje ostavite da odstoji 60 minuta na toplom mjestu.
Oblikujte tijesto u veću okruglu loptu.
Stavite u tepsiju premazanu uljem, pospite s ne kuhanim pahuljicama zobi i ostavite da odstoji 60 minuta ili dok se ne udvostruči.
Zatim stavite u rernu i pecite 45 minuta na temperaturi od 190 stepeni.
Izvadite i poslužite.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.