Jesenji kolač sa šljivama
Sastojci
Instrukcije
Zagrijte rernu na 200°C.
Pleh dimenzija 20 x 23 cm premažite maslacem i obložite pergament papirom.
U većoj posudi mikserom umutite brašno, sodu bikarbonu i sol.
U posebnoj posudi umutite maslac i šećer (smeđi i obični).
Dodajte pola smjese od brašna, pa kiselo vrhnje i umutite.
Umiješajte i preostalu smjesu od brašna, pa umutite.
Stavite smjesu u pleh i poravnajte donjim dijelom kašike.
Izrezane šljive pospite s dvije kašike brašna, pa ih stavite na tijesto u plehu.
Pecite u rerni oko 30 minuta dok blago ne porumeni, pa prekrijte folijom i pecite još 35 minuta.
Kada se kolač ispeče, izrežite ga po želji i pospite šećerom u prahu.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.