Jogurt od indijski oraščića
Sastojci
Instrukcije
Stavite sirove indijske oraščiće u posudu i prelijte ih sa 2 šolje vruće vode. Ostavite da odstoje oko 1 sat.
Dodajte ocijeđene oraščiće, hladnu vodu, limunov sok i so u blender visoke snage. Blendajte na visokoj brzini 1 minutu, dok smjesa ne postane potpuno glatka i kremasta.
Prebacite smjesu od oraščića u čistu staklenu teglu od 450 g.
Labavo pokrijte teglu gazom ili čistom pamučnom krpom te je učvrstite gumicom. Ostavite jogurt da fermentira na hladnom i tamnom mjestu najmanje 12 sati, do 24 sata. Što duže fermentira, jogurt će biti kiseliji.
Prebacite jogurt u frižider da se potpuno ohladi, otprilike 2 sata.
Ovaj recept za jogurt pruža bogat i kremast zamjenu za tradicionalne mliječne proizvode.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.