Jogurt od indijski oraščića

Služi: 1 osobuKuhanje: 60 minutaPriprema: 25 minuta
Jogurt od indijski oraščića

Sastojci

Indijski oraščići:
200 grama
Vruća voda:
480 mililitara
Hladna voda:
180 mililitara
Limunov sok:
2 kašičice

Instrukcije

  1. Stavite sirove indijske oraščiće u posudu i prelijte ih sa 2 šolje vruće vode. Ostavite da odstoje oko 1 sat.

  2. Dodajte ocijeđene oraščiće, hladnu vodu, limunov sok i so u blender visoke snage. Blendajte na visokoj brzini 1 minutu, dok smjesa ne postane potpuno glatka i kremasta.

  3. Prebacite smjesu od oraščića u čistu staklenu teglu od 450 g.

  4. Labavo pokrijte teglu gazom ili čistom pamučnom krpom te je učvrstite gumicom. Ostavite jogurt da fermentira na hladnom i tamnom mjestu najmanje 12 sati, do 24 sata. Što duže fermentira, jogurt će biti kiseliji.

  5. Prebacite jogurt u frižider da se potpuno ohladi, otprilike 2 sata.

  6. Ovaj recept za jogurt pruža bogat i kremast zamjenu za tradicionalne mliječne proizvode.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.