Kandirani batat

Služi: 1 osobuKuhanje: 90 minutaPriprema: 10 minuta
Kandirani batat

Sastojci

Slatki krompir:
6 komada
Smeđi šećer:
1 šolja
Maslac:
1 šolja
Voda:
2 šolje
Sol:
1 kašičica

Instrukcije

  1. Zagrijte rernu na 175°C.

  2. Stavite zdjelu za kuhanje na pari u veliki lonac i dodajte vodu da proključa. Stavite cijele slatke krompire u zdjelu na pari i pokrijte. Kuhajte dok ne omekšaju, otprilike 30 minuta. Ocijedite i ohladite krompire.

  3. Ogulite i narežite krompire na kockice. Stavite ih na pleh.

  4. Rastopite smeđi šećer, maslac, vodu i sol u malom loncu na srednje jakoj vatri. Kad se umak počne krčkati i šećer se otopi, prelijte preko krompira.

  5. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni 1 sat, povremeno prelivajući krompire umakom od smeđeg šećera.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.