Karamel-kocke
Sastojci
Instrukcije
Omekšati 130 gr maslaca, pomiješati sa 250 gr mljevenog keksa i malo gaziranog soka od narandže.
Napraviti smjesu dovoljno čvrstu da se može bez problema rasporediti po dnu četvrtastog pleha premazanog uljem.
Pleh staviti u frižider da se učvrsti kora.
200 gr šećera istopiti na umjerenoj temperaturi, staviti u vlažnu posudu i ohladiti.
Ohlađeni istopljeni šećer-karamel samljeti u mašinici za orahe.
100 gr šećera i žumanjke miješati na pari dok se smjesa ne zgusne i pretvori u finu kremu.
Kada se ohladi, dodati 250 gr maslaca i izmiksati.
Napravljenu kremu izmiješati sa samljevenim karamelom i premazati preko prethodno napravljene kore koja se ohladila u frižideru.
Ponovo pleh vratiti u frižider, a u međuvremenu napraviti glazuru sa 2 čokolade za kuhanje, 1 kašikom mlijeka i 1 kašikom maslaca, pa premazati preko cijelog kolača.
Kolač izrezati na kocke i poslužiti.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.