Karamel-kocke

Služi: 1 osobuPriprema: 80 minuta
Karamel-kocke

Sastojci

Maslac:
400 grama
Mljeveni keks:
250 grama
Šećer:
300 grama
Čokolada za kuhanje:
200 grama
Žumanca:
8 komada
Gazirani sok od narandže:
1 komad
Mlijeko:
1 kašika

Instrukcije

  1. Omekšati 130 gr maslaca, pomiješati sa 250 gr mljevenog keksa i malo gaziranog soka od narandže.

  2. Napraviti smjesu dovoljno čvrstu da se može bez problema rasporediti po dnu četvrtastog pleha premazanog uljem.

  3. Pleh staviti u frižider da se učvrsti kora.

  4. 200 gr šećera istopiti na umjerenoj temperaturi, staviti u vlažnu posudu i ohladiti.

  5. Ohlađeni istopljeni šećer-karamel samljeti u mašinici za orahe.

  6. 100 gr šećera i žumanjke miješati na pari dok se smjesa ne zgusne i pretvori u finu kremu.

  7. Kada se ohladi, dodati 250 gr maslaca i izmiksati.

  8. Napravljenu kremu izmiješati sa samljevenim karamelom i premazati preko prethodno napravljene kore koja se ohladila u frižideru.

  9. Ponovo pleh vratiti u frižider, a u međuvremenu napraviti glazuru sa 2 čokolade za kuhanje, 1 kašikom mlijeka i 1 kašikom maslaca, pa premazati preko cijelog kolača.

  10. Kolač izrezati na kocke i poslužiti.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.