Karamel kriške s bademima

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 30 minuta
Karamel kriške s bademima

Sastojci

Brašno:
225 grama
Maslac:
185 grama
Smeđi šećer:
100 grama
Puding od vanilije:
2 kašike
Žumanca:
1 komad
Čokolada za kuhanje:
100 grama
Ulje:
1 kašika
Zlatni sirup:
80 mililitara
Šećer:
70 grama
Voda:
2 kašike
Bademi:
100 grama

Instrukcije

  1. Staviti brašno, 125 gr maslaca, smeđi šećer i prašak za puding u procesor za hranu, pa miksati dok se ne dobiju fine hljebne mrvice.

  2. Dodati žumanjak i miksati dok se smjesa ne sjedini.

  3. Pripremljenu smjesu staviti u pleh obložen papirom za pečenje i peći 20 minuta na 180°C

  4. U posebnoj posudi kombinovati zlatni sirup, sitni šećer, 60 gr maslaca i vodu, pa na laganoj temperaturi kuhati 2-3 minute uz konstantno miješanje dok se šećer ne istopi.

  5. Pojačati temperaturu, pa nastaviti kuhanje 5-10 mniuta uz konstantno miješanje dok se smjesa ne zgusne.

  6. Skinuti smjesu s vatre, pa umiješati bademe.

  7. Smjesu od badema premazati preko ispečene kore, staviti u rernu i peći dodatnih 10-12 minuta dok bademi ne dobiju zlatno-smeđu boju.

  8. Na pari istopiti čokoladu, dekorisati kolač i izrezati na kriške.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.