Karamel kriške s bademima
Sastojci
Instrukcije
Staviti brašno, 125 gr maslaca, smeđi šećer i prašak za puding u procesor za hranu, pa miksati dok se ne dobiju fine hljebne mrvice.
Dodati žumanjak i miksati dok se smjesa ne sjedini.
Pripremljenu smjesu staviti u pleh obložen papirom za pečenje i peći 20 minuta na 180°C
U posebnoj posudi kombinovati zlatni sirup, sitni šećer, 60 gr maslaca i vodu, pa na laganoj temperaturi kuhati 2-3 minute uz konstantno miješanje dok se šećer ne istopi.
Pojačati temperaturu, pa nastaviti kuhanje 5-10 mniuta uz konstantno miješanje dok se smjesa ne zgusne.
Skinuti smjesu s vatre, pa umiješati bademe.
Smjesu od badema premazati preko ispečene kore, staviti u rernu i peći dodatnih 10-12 minuta dok bademi ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Na pari istopiti čokoladu, dekorisati kolač i izrezati na kriške.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.