Kiflice punjene makom
Sastojci
Instrukcije
Pomiješajte germu, toplo mlijeko i šećer.
U veću posudu stavite brašno, sol i maslac, pa dodajte mješavinu germe i drugih sastojaka.
Rukama zamijesite tijesto, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite 1 h da naraste.
Pomiješajte šećer u prahu sa toplom vodom i kada se šećer istopi dodajte mljevene sjemenke maka i vanila ekstrakt.
Nakon što tijesto nadođe, premijesite ga i podijelite na 4 jednaka dijela, od svakog oblikujući loptce.
Svaki dio razvijte na krugove i izrežite na nekoliko trouglastih dijelova kao pizzu.
Na gornji, najširi dio svakog trougla stavite jednu kašiku pripremljenog fila od maka i rolajte prema užem dijelu formirajući kiflice.
Svaku kiflicu premažite jajima i poredajte na pleh obložen papirom za pečenje.
Ostavite ih 10-ak minuta da malo nadođu, pa stavite u rernu zagrijanu na 175°C gdje ćete ih peći 20 minuta.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.