Kiflice sa đemom
Sastojci
Instrukcije
Mlijeko, germu, sol i šećer sjediniti, pa ostaviti da u poklopljenoj posudi odstoji 10-15 minuta.
Posebno malo zagrijati 200 ml ulja ( ne bi trebalo biti niti previše toplo, niti hladno), pa dodati u prethodnu mješavinu sastojaka.
Ovoj mješavini postepeno dodavati brašno (oko 1kg) i mijesiti dok ne se ne dobije glatko tijesto, niti previše tvrdo, niti mekano.
Poklopiti posudu i ostaviti da tijesto naraste, oko 45 minuta.
Kada tijesto naraste, podijeliti ga na 4 jednaka dijela, loptice, pa svaku razviti i izrezati na 8 dijelova, kao pizzu.
Svaki dio premazati đemom ili nekim drugim, slanim ili slatkim namazom po želji, a zatim oblikovati kiflice, rolajući širi dio prema tanjem kraju tijesta.
Poredati ih u pleh premazan uljem, ostaviti da odstoje još 15 minuta u plehu, premazati umućenim jajetom, a zatim ih staviti u rernu zagrijanu na 200 °C i peći 20 minuta.
Kada se ispeku, po želji ih uvaljati u šećer u prahu i poslužiti.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.