Kolač od jabuka i cimeta
Sastojci
Instrukcije
U jednu posudu staviti brašno, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i cimet.
U posebnoj posudi izmiksati 2 jaja sa 150 gr smeđeg šećera.
Dodati ulje, pa preliti smjesu u posudu sa brašnom i ostalim sastojcima.
Umiješati oprane, oguljene i naribane jabuke.
Izjednačiti smjesu, pa je staviti u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.
Tijesto peći 45 minuta na 180 °C.
U međuvremenu napraviti namaz.
Bjelanjke sjediniti sa 215 gr šećera, pa smjesu miješati na pari nekoliko minuta dok se šećer ne istopi.
Skinuti s vatre, dodati malo soli, pa smjesu miksati oko 10 minuta dok ne postane pjenasta.
Nakon što se ispeče i ohladi, koru premazati pjenastim namazom, ostaviti kolač u frižider da malo odstoji, pa ga poslužiti.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.