Kolač sa okusom narandže
Sastojci
Instrukcije
Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka, pa žumanjke pomiješati sa 200 gr šećera, uljem, mlijekom, vanilin šećerom, brašnom i praškom za pecivo.
Mikserom umutiti smjesu, pa joj dodati pjenasto umućene bjelanjke, kašikom izmiješati, preliti smjesu u pleh obložen papirom za pečenje i peći 25 minuta na 170 °C.
Kada se kora ispeče i ohladi, uzdužno je prepoloviti.
Jedan dio ostaviti u plehu, a drugi izlomiti.
Izlomljenu koru preliti agdom napravljenom od 100 gr šećera i 100 ml vode, dodati iscijeđeni sok od dvije narandže, pa promiješati.
Koru u plehu premazati marmeladom, pa je posuti izlomljenim, drugim dijelom kore.
U manjoj posudi istopiti margarin, dodati 2 čokolade za kuhanje i miješati dok se ne dobije glatka glazura.
Čokoladnu glazuru preliti preko cijelog kolača i ostaviti da se ohladi.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.