Kremasta riža sa karfiolom i bijelim lukom

Služi: 1 osobuKuhanje: 45 minutaPriprema: 15 minuta
Kremasta riža sa karfiolom i bijelim lukom

Sastojci

Karfiol:
6 šolja
Povrtni temeljac:
4 šolje
Mlijeko:
1 šolja
Smeđa riža:
2 šolje
Sol:
1 kašičica
Puter:
2 kašike
Bijeli luk:
6 češanja
Mozzarella:
1 šolja
Voda:
2 šolje

Instrukcije

  1. Skuhajte rižu prema uputstvima na pakovanju. Ostavite sa strane.

  2. Prokuhajte povrtni temeljac i vodu u šerpi. Dodajte sjeckani karfiol i kuhajte oko 10 minuta, dok ne omekša. Prebacite komade karfiola u blender.

  3. Izblendajte karfiol, dodajući mlijeko ili dodatni povrtni temeljac dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. Začinite sa solju. Prelijte preko skuhane riže i promiješajte da se sjedini.

  4. U velikoj tavi, otopite puter i dodajte sitno scjekani bijeli luk, dinstajte na laganoj vatri dok bijeli luk ne postane jako mirisan, otprilike 3-5 minuta. Dodajte kremastu smjesu od riže i promiješajte dok se puter i bijeli luk ne sjedine. Dodajte sir odozgo ili ga promiješajte u riži da se otopi. Začinite po ukusu sa dodatnom soli i biberom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.