Kremasta riža sa karfiolom i bijelim lukom
Sastojci
Instrukcije
Skuhajte rižu prema uputstvima na pakovanju. Ostavite sa strane.
Prokuhajte povrtni temeljac i vodu u šerpi. Dodajte sjeckani karfiol i kuhajte oko 10 minuta, dok ne omekša. Prebacite komade karfiola u blender.
Izblendajte karfiol, dodajući mlijeko ili dodatni povrtni temeljac dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. Začinite sa solju. Prelijte preko skuhane riže i promiješajte da se sjedini.
U velikoj tavi, otopite puter i dodajte sitno scjekani bijeli luk, dinstajte na laganoj vatri dok bijeli luk ne postane jako mirisan, otprilike 3-5 minuta. Dodajte kremastu smjesu od riže i promiješajte dok se puter i bijeli luk ne sjedine. Dodajte sir odozgo ili ga promiješajte u riži da se otopi. Začinite po ukusu sa dodatnom soli i biberom.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.