Kuhana tjestenina sa povrćem

Služi: 1 osobuKuhanje: 120 minutaPriprema: 25 minuta
Kuhana tjestenina sa povrćem

Sastojci

Tjestenina:
300 grama
Maslinovo ulje:
3 žlice
Patlidžan:
1 komad
Crveni luk:
1 glavica
Paprika:
2 komada
Tikvice:
2 komada
Bijeli luk:
3 češnja
Paradajz pasta:
2 žlice
Cherry paradajz:
400 grama
Bosiljak:
4 komada
Ribani sir:
25 grama
Mozzarella:
25 grama
Cheddar sir:
75 grama
Prezla:
20 grama

Instrukcije

  1. Kuhajte tjesteninu prema uputama s ambalaže, sačuvajte čašu vode od kuhanja tjestenine i ocijedite je 2 minute prije naznačenog vremena. Zagrijte 2 kašike ulja u dubokoj tavi bez ljepljenja na srednje niskoj vatri, zatim dodajte narezan patlidžan. Dobro promiješajte da se patlidžan obloži uljem i pržite dok ne omekša i ne dobije duboko zlatnu boju sa svih strana, oko 10-15 minuta. Izvadite ga u zdjelu i ulijte preostalo ulje u tavi. Kad ulje postane vruće, dodajte sitno narezan luk s prstohvatom soli i pržite 5-7 minuta dok ne omekša, a zatim dodajte sitno narezanu papriku i tikvice. Kuhajte još 15-17 minuta dok lagano ne porumene, zatim dodajte sjeckani bijeli luk. Kuhajte još nekoliko minuta dok ne zamiriše. Umiješajte paradajz pastu i pustite da se karamelizira 5 minuta. Dodajte kuhani patlidžan, cherry paradajz , stabljike bosiljka i polovicu listova bosiljka. Pustite da lagano kuha 20-25 minuta, zatim posolite po želji.

  2. Zagrijte rernu na 200°C. Pomiješajte kuhanu tjesteninu zajedno s prokuhanom vodom. Dobro začinite smjesu po ukusu i prebacite je u vatrostalnu posudu. Pomiješajte naribani sir s krušnim mrvicama i dodajte veliki prstohvat bibera, zatim pospite preko tjestenine.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.