Kuhani patlidžan sa susamom

Služi: 1 osobuKuhanje: 10 minutaPriprema: 60 minuta
Kuhani patlidžan sa susamom

Sastojci

Patlidžan:
1 komad
Susam:
1 kašika
Soja sos:
2 kašike
Sok od limuna:
2 kašike
Šećer:
1/2 kašičice

Instrukcije

  1. Patlidžan oprati, izrezati na kockice i posoliti.

  2. Staviti u cjediljku i ostaviti 30 minuta ili 1 h da odstoji kako bi se odstranila gorka tečnost iz njega.

  3. U posebnu posudu uliti vodu, pa nakon što proključa dodati patlidžan.

  4. Kuhati patlidžan 2-3 minute u proključaloj vodi, pa u cjediljki procijediti, kao tjesteninu.

  5. Posušiti ga papirnim ubrusom.

  6. U posebnoj posudi sjediniti soja sos, limunov sok i šećer.

  7. U tavi, na umjerenoj temperaturi uz konstantno miješanje ispržiti susam, pa pomiješati sa patlidžanom.

  8. Smjesu od soja sosa preliti preko patlidžana sa susamom, pa ovu mješavinu poslužiti kao prilog nekom jelu od mesa.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.