Lagana i zdrava zamrznuta salata
Sastojci
Instrukcije
Pomiješajte naribani kupus, sitno sjeckanu zelenu papriku, sjeckani luk i naribanu mrkvu u velikoj posudi. U zasebnoj posudi pomiješajte ključalu vodu i so, pa prelijte preko smjese kupusa, ostavite da stoji da so izvuče višak vode iz povrća, oko 1 sat. Dobro ocijedite.
Pomiješajte šećer, 1 šolju vode, jabučni ocat i sjemenke celera u šerpi, pustite da prokuha. Kuhajte i miješajte dok se šećer ne rastopi, otprilike 1 minutu. Sklonite šerpu s vatre i ostavite da se potpuno ohladi.
Prelijte ohlađenu smjesu šećera i jabučnog ocata preko ocijeđene smjese kupusa u velikoj posudi i dobro promiješajte. Kašikom rasporedite salatu u plastične vrećice koje se mogu zatvoriti, istisnite višak zraka, zatvorite vrećicu i stavite u zamrzivač.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.