Lagana supa na bazi bilja i jogurta

Služi: 1 osobuKuhanje: 10 minutaPriprema: 10 minuta
Lagana supa na bazi bilja i jogurta

Sastojci

Maslinovo ulje:
2 kašičice
Crveni luk:
1 glavica
Bijeli luk:
1 češanj
Celer:
2 svežnja
Mladi luk:
50 grama
Korijander:
1 svežanj
Peršun:
50 grama
Maslac:
400 grama
Povrtni temeljac:
300 mililitara
Voda:
200 mililitara
Grčki jogurt:
4 kašike
Limunov začin:
1 kašika
Mljeveni biber:
Po želji

Instrukcije

  1. Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckani crveni luk, izgnječen bijeli luk i sitno sjeckan celer, pa kuhajte uz često miješanje 4-5 minuta ili dok luk ne omekša.

  2. Umiješajte sitno sjeckan mladi luk, sitno sjeckan korijander, sitno sjeckan peršun, bijeli grah, povrtni temeljac i vodu. Pustite da uvrije, zatim smanjite vatru na nisku. Krčkajte 4-5 minuta, ili dok povrće ne omekša.

  3. Maknite s vatre i upotrijebite štapni mikser da sve izblendate u glatku smjesu. Dodajte jogurt i limunov sok, pa dobro promiješajte.

  4. Podijelite supu u 4 zdjelice i poslužite ukrašeno preostalim mladim lukom i mljevenim crnim biberom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.