Lagana supa od piletine i riže

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 20 minuta
Lagana supa od piletine i riže

Sastojci

Maslinovo ulje:
2 kašike
Bijeli luk:
3 češnja
Đumbir:
2 komada
Crveni luk:
1 glavica
Pileća prsa:
700 grama
Sol:
2 kašičice
Kurkum:
1 kašičica
Špinat:
4 šolje
Riža:
1 šolja
Pileći temeljac:
7 šolja
Sok od limete:
1 šolja
Soja sos:
Po želji
Menta:
Po želji
Korijander:
Po želji
Bosiljak:
Po želji
Povrtni temeljac:
Po želji

Instrukcije

  1. Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu za supu na srednje jakoj vatri. Dodajte isjeckanog bijelog luka, oguljenog i sitno narezanog đumbira i tanko narezanog crvenog luka. Dinstajte 3-5 minuta.

  2. Dodajte pileća prsa. Posolite ih sa 1 kašičicom soli i dodajte kurkumu. Kuhajte, ne miješajući, nekoliko minuta. (Ako se dno previše smeđi, dodajte 2 šolje vode u tavu kako biste stvorili parnu kupku.) Okrenite piletinu i ponavljajte dok ne bude skroz skuhana. Izvadite piletinu i stavite na stranu.

  3. Dodajte špinat i 1 kašičicu soli u tavu. Dinstajte 2-3 minute dok ne uvene. Izvadite špinat i stavite na stranu.

  4. Dodajte rižu u tavu. Dinstajte 1-2 minute kako bi upila sve dobre arome iz tave. Dodajte 6 šolja pilećeg temeljca i pustite da provri.

  5. Dok se riža kuha, izgnječite piletinu.

  6. Kada je riža mekana, vratite piletinu i špinat u lonac. Začinite sokom od limete, sojinim sosom/ribljim sosom i svježim biljem. Po potrebi dodajte još povrtnog temeljca.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.