Lagane i zdrave punjene paprike

Služi: 1 osobuKuhanje: 90 minutaPriprema: 15 minuta
Lagane i zdrave punjene paprike

Sastojci

Voda:
1 litar
Smeđa riža:
1 šolja
Mljevena junetina:
450 grama
Crveni luk:
1 glavica
Bijeli luk:
2 češnja
Crvena paprika:
2 komada
Žuta paprika:
2 komada
Zelena paprika:
2 komada
Paradajz sos:
2 konzerve
Worcestershire sos:
1 kašika
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Italijanski začini:
1 kašičica
Parmezan:
Po želji

Instrukcije

  1. Zagrijte rernu na 175 °C.

  2. U loncu stavite vodu i smeđi pirinač da proključaju. Smanjite temperaturu na srednje-nisku, poklopite i krčkajte dok riža ne omekša i tečnost se upije, 45 do 50 minuta.

  3. U međuvremenu, zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte mljeveno meso, sjeckani crveni luk i bijeli luk u vrelu tavu, kuhajte i miješajte dok meso ne postane smeđe i luk omekša, otprilike 5 minuta. Stavite sa strane.

  4. Odstranite vrhove i sjemenke, crvene i žute paprike. Paprike stavite u posudu za pečenje sa šupljim stranama okrenutim prema gore. Ako je potrebno, odrežite dno paprika kako bi stajale uspravno.

  5. Pomiješajte smjesu mljevenog mesa, kuhane riže, 1 konzervu paradajz sos, Worcestershire sos, so i biber u zdjeli. Kašikom punite svaku paprike. Pomiješajte preostali paradajz sos s italijanskim začinom u zdjeli, prelijte preko paprika.

  6. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni, prelivajući sosom svakih 15 minuta, dok paprike ne omekšaju, otprilike 1 sat. Pospite paprike rendanim parmezanom i poslužite toplo.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.