Lagani rižoto sa gljivama
Sastojci
Instrukcije
Stavite 50 g suhi gljiva u veliku zdjelu i prelijte preko 1 litre ključale vode. Ostavite da se namoče 20 minuta, zatim ocijedite u zdjelu, dodavajući zadnjih nekoliko kašika tečnosti iz zdjele.
Usitnite 1 kocku povrtnog temeljca u tekućinu od gljiva, a zatim nježno stisnite gljive da biste uklonili višak tekućine.
Zagrijte 2 kašike maslinovog ulja u plitkom loncu ili dubokoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte 1 sitno sjeckani luk i 2 sitno sjeckana češnja bijelog luka, zatim pržite oko 5 minuta dok ne omekšaju.
Izmješajte 250 g sjeckanih šampinjona i suhe gljive, začinite solju i biberom, te kuhajte još 8 minuta dok se svježe gljive ne omekšaju.
Dodajte 300 g riže u tavu i kuhajte 1 minutu. Prelijte preko 175 ml bijelog vina i pustite da ispari dok ne ostane samo tekućina.
Držite tavu na srednjoj vatri i ulijte četvrtinu tečnosti od gljiva. Krčkajte rižu, često miješajući, dok riža ne upije svu tečnost.
Dodajte otprilike istu količinu još jednom i nastavite krčkati i miješati - riža bi trebala početi postajati kremasta, nabubriti se i omekšati. Kada dodate posljednju četvrtinu tečnosti, riža bi trebala biti skoro skuhana.
Nastavite miješati dok riža ne bude skuhana. Ako riža još nije dovoljno kuhana, dodajte malo vode. Sklonite tavu s vatre, dodajte 25 g maslaca i pospite sa 25 g naribanog parmezana te pola šake sjeckanog peršuna.
Pokrijte i ostavite nekoliko minuta da rižoto upije višak tečnosti dok se malo ohladi. Na kraju promiješajte rižoto, servirajte ga u zdjelice i pospite preostalim 25 g naribanog sira i preostalim sjeckanim peršunom po vrhu.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.