Lazanje od gljiva
Sastojci
Instrukcije
Da biste napravili bešamel sos, pomiješajte mlijeko, luk, lovorov list, klinčić i muškatni oraščić.
Stavite ove sastojke u šerpu i ostavite na umjerenoj temperaturi dok smjesa ne počne da ključa.
Skinite s vatre, a zatim ostavite 30 minuta da odstoji.
Procijedite smjesu (mlijeko) i ostavite na stranu.
U većoj šerpi istopite maslac, pa dodajte brašno.
Kuhajte 1-2 minute uz konstantno miješanje.
Dodajte prethodno procijeđenu smjesu od mlijeka i ostalih sastojaka, a zatim metalnom žicom umutite smjesu.
Stavite na umjerenu vatru i kuhajte 5 minuta uz povremeno miješanje dok sos ne počne da kuha i postane gust.
Skinite s vatre, a zatim dodajte parmezan i sve izmiješajte.
U međuvremenu napravite fil od glljiva.
Stavite suhe gljive u jednu posudu, a zatim ih prelijte ključalom vodom.
Ostavite ih potopljene u vodi 30 minuta.
Nakon toga procijedite gljive ostavljajući na stranu 125 ml vode u kojoj su bile.
U šerpi, na zagrijanom ulju propržite crveni i bijeli luk, a zatim dodajte gljive i vodu koju ste sačuvali.
Istopite u posebnoj posudi ¼ od 80 gr maslaca, a zatim dodajte ¼ od 800 gr gljiva.
Kuhajte uz povremeno miješanje dok ne dobiju smeđkastu boju.
Prebacite ih u mješavinu sa suhim gljivama.
I preostalu količinu maslaca i gljiva skuhajte na isti način po 1/4, pa ih sjedinite sa ovom smjesom.
Kada ih sjedinite dodajte vino i majčinu dušicu.
Dodajte vrhnje i kuhajte 10-ak minuta uz povremeno miješanje, dok se smjesa ne zgusne.
Skinite s vatre, a zatim dodajte sol i biber.
Na dno vatrostalne posude stavite malo fila od gljiva, a zatim poredajte 3 lista lazanja.
Prelijte 1/3 bešamel sosa, a zatim stavite ½ od pripremljenog fila od gljiva.
Nastavite isti postupak, pazeći da na posljednjem sloju lazanja listov abude bešamel sos.
Pospite parmezanom i nekoliko izrezanih gljiva.
Pecite 40 minuta na 200 °C.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.