Lazanje od tikvica i kobasica

Služi: 1 osobuKuhanje: 45 minutaPriprema: 20 minuta
Lazanje od tikvica i kobasica

Sastojci

Paradajz sos:
75 mililitara
Ulje:
1 kašika
Kobasice:
500 grama
Tikvica:
2 komada
Ricotta sir:
500 grama
Bjelanjak:
1 komad
Mozzarella:
240 grama
Parmezan:
205 grama
Lazanja listovi:
8 komada
Sos za špagete:
400 mililitara

Instrukcije

  1. U većoj tavi zagrijte ulje, pa stavite isjeckane kobasice i tikvice.

  2. Pržite na umjerenoj temperaturi uz povremeno miješanje dok kobasice ne dobiju smeđkastu boju, a tikvice ne omekšaju, oko 15 minuta.

  3. Iscijedite suvišnu masnoću iz tave, pa smjesu ostavite na stranu.

  4. U posebnoj posudi pomiješajte bjelanjak, mozzarellu, ricotta sir i 75 gr parmezana.

  5. U vatrostalnu posudu dimenzija 22x33 cm stavite oko 75 ml paradajz sosa.

  6. Na dno poredajte jedan sloj lazanja listova, a preko njih pola mješavine kobasica i tikvica.

  7. Na ovaj fil ujednačeno rasporedite pola mješavine od sira, a zatim i 250 ml sosa za špagete.

  8. Ponovite postupak do isteka materijala.

  9. Na površinu pospite 75 gr ribanog parmezana, pa lazanje pecite u rerni na 175 °C oko 45 minuta.

  10. Izrežite na kocke i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.