Ledeno nebo
Sastojci
Instrukcije
Razdvojite žumanjke od bjelanjaka, pa bjelanjke umutite sa 7 kašika šećera u čvrsti snijeg.
Dodajte 7 kašika brašna i 1 prašak za pecivo, pa izjednačite smjesu.
Stavite ju u pravougaoni pleh obložen papirom za pečenje i pecite 10-ak minuta na 250 °C.
Kada se potpuno ohladi, koru prelijte sa ½ l vrelog mlijeka.
U posebnoj posudi izmiksajte žumanjke sa 7 kašika šećera.
Dodajte 6 kašika gustina i malo mlijeka, pa nakon što dobijete glatku smjesu, prelijte ju u 700 ml ključalog mlijeka.
Miješajte na umjerenoj temperaturi dok ne dobijete ujednačenu, gustu masu.
Kada se ova smjesa potpuno ohladi, dodajte margarin i mikserom umutite dok se ne izjednači fil.
Šlag pjenu umutite po uputstvu s vrećice.
Preko kore natopljene mlijekom premažite fil, a zatim i umućenu šlag pjenu.
Ostavite u frižider da odstoji najmanje 2 h, a zatim poslužite.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.