Lisnate kocke sa sirom
Sastojci
Instrukcije
U jednu od kuhinjskih posudica staviti 1 dl mlijeka, 1 kašikicu šećera, kvasac i 1 kašikicu brašna, sve izmiješati i ostaviti da nadođe.
U posebnu posudu staviti 300 gr brašna, nadošao kvasac, 100 gr omekšalog margarina, malo soli, 1,5 dl mlijeka, i sve izmiješati.
Tijesto mijesiti uz postepeno dodavanje ostatka brašna dok ne postane glatko, pa ostaviti na toplo mjesto da nadođe.
Posebno umutiti preostali margarin sa 1 žumanjkom.
Nakon što tijesto nadođe, prekuhati ga i podijeliti na dva dijela.
Oba dijela razviti na dvije okrugle jufke, debljine 1 cm.
Obje jufke posebno zarezati od ruba prema unutrašnjosti,tako da sredina bude spojena (krug sa trouglovima okolo).
Svaku jufku premazati smjesom od margarina i žumanjka.
Krajeve jufke presaviti prema sredini, jedan preko drugog, pa dobivene gomilice od obje jufke ostaviti 20-ak minuta da nadođu.
U posebnoj posudi izmiješati sir i 3 jaja.
Nakon što tijesto nadođe, obje jufke razviti na jednake pravougaone dijelove, debljine 1 cm.
U pleh za pečenje premazan uljem staviti jednu jufku, premazati je pripremljenim filom od sira i jaja, pa staviti drugu jufku, izrezati na kocke, preliti preostalim istopljenim margarinom i ostaviti da nadođe.
Prije nego se stavi u rernu, premazati po površini jajetom, posuti susamom i peći 30-ak minuta na 200°C.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.