Livača

Služi: 1 osobuKuhanje: 45 minutaPriprema: 20 minuta
Livača

Sastojci

Jaja:
2 komada
Mlijeko:
3/2 solja
Brašno:
2 šolje
Ulja:
3 kašike
Svježi sir:
200 grama
Pavlaka:
180 grama
Krompir:
4 komada
Biber:
Po želji
Bijeli luk:
1 češanj
Sol:
Po želji

Instrukcije

  1. Umutiti tjesto od jaja, 1.5 šolje mlijeka, ulje , sol, te dodati malo svježeg sira.

  2. Kako ko voli krompir može izrezati na kockice ili izrendat, pa dodati u prethodne sastojke.

  3. Na kraju dodati 2 šolje brašna, te smjesa treba biti malo gusca od smjese za palacinke.

  4. Tepsiju podmazati uljem.

  5. Smjesu istresti u tepsiju i malo protrest da bude ravnomijerno.

  6. Peći na 200 °C oko 40-45 minuta.

  7. Dok se livača peće napraviti prilog od mladog sira, pavlake, 1 česanj bijelog luka, malo ulja i bibera.

  8. Prilog prije posluzivanja staviti par minuta u frižider.

  9. 5-10 min nego sto je livača pečena u šerpicu staviti pola šolje vode, malo soli i ulja.

  10. Pustim da se zagrijava dok voda ne prokuha u tome je i livača pečena te je poljevamo i vraćamo je nazad još par minuta u isključenu rernu.

  11. Režemo je na kockice i polužujemo sa prilogom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.