Losos u umaku od peršuna i bosiljka

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 20 minuta
Losos u umaku od peršuna i bosiljka

Sastojci

Fileti lososa:
1 kilogram
Neslani maslac:
3/2 kasika
Crveni luk:
3 glavice
Bijeli luk:
1 češanj
Bosiljak:
3/2 solja
Peršun:
1/4 šolje
Voda:
80 mililitara
Pavlaka:
50 mililitara
Sok od limuna:
1 kašika
Biber:
1/4 kašičice
Sol:
1/4 kašičice

Instrukcije

  1. Losos izrezati na šest jednakih dijelova, oprati i posušiti kuhinjskim papirnim ubrusom.

  2. Maslac istopiti u većoj tavi, dodati losos i peći po 3-4 minute s obje strane.

  3. Nakon što se zapeče s obje strane, izvaditi losos, pa u tavu dodati crveni i bijeli luk.

  4. Luk pržiti 4-5 minuta uz neprestano miješanje, pa dodati bosiljak, peršun, vodu, pavlaku, limunov sok, biber i sol.

  5. Smjesu kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje, pa kada se smanji za pola, skinuti s vatre.

  6. Ukoliko je potrebno, dodati još malo soli i bibera, staviti losos u umak, kuhati još 1-2 minute, pa poslužiti jelo.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.