Mafini od nara i narandže

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 20 minuta
Mafini od nara i narandže

Sastojci

Zob:
1 šolja
Sok od narandže:
1 šolja
Vruća voda:
1 šolja
Puter:
1 šolja
Smeđi šećer:
1 šolja
Sitni šećer:
1 šoljica
Jaja:
2 komada
Prašak za pecivo:
1 kašičica
Soda bikarbona:
1 kašičica
Sol:
2 kašičice
Muškantni oraščić:
2 kašičice
Ekstarkt vanilije:
1 kašičica
Nar:
1 komad
Kora od narandže:
2 kašike

Instrukcije

  1. Zagrijte rernu na 175°C. Namastite kalupe za mafine.

  2. U maloj zdjeli, natopite zob u sok od narandže i proključalu vodu i da ostane tako nekih 15 minuta.

  3. U velikoj zdjeli, umutite zajedno puter, vanilu i šećere. Dodajte jaja i smjesu od zobi.

  4. U posebnoj zdjeli, pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i mljevenog muškatni oraščić. Dodajte u smjesu sa jajima. Umiješajte sjemenke nara i koru od narandže. Kašikom rasporedite smjesu u pripremljene kalupe za mafine, napunite ih skoro do vrha.

  5. Pecite na 175°C dok ne porumene, otprilike 20 minuta. Svaki mafin ima 140 kalorija i 3g masti.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.