Marinirane gljive

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 10 minuta
Marinirane gljive

Sastojci

Voda:
200 mililitara
Smeđi šećer:
2 kašike
Mladi luk:
30 grama
Sjemenke ljute paprike:
1 kašičica
Sol:
1/2 kašičice
Origano:
1/2 kašičice
Bijeli ocat:
50 mililitara
Bijeli luk:
2 češnja
Crvena paprika:
30 grama
Gljive:
450 grama
Biber:
1/4 kašičice

Instrukcije

  1. U jednoj od kuhinjskih posuda sjediniti vodu , ocat, šećer, bijeli luk, mladi luk, sjemenke i kockice crvene paprike.

  2. Poklopiti posudu, staviti na vatru i kuhati 4-5 minuta.

  3. Dodati oprane gljive i uz povremeno miješanje smjesu kuhati dok gljive ne omekšaju, ali ne previše.

  4. Umiješati sol, origano i biber, pa ostaviti smjesu da u poklopljenoj posudi odstoji oko 30 minuta.

  5. Prebaciti gljive u tegle i ostaviti u frižider.

  6. Ovako pripremljene gljive mogu stajati jednu sedmicu u frižideru i ukusne su kada se podgriju, samo ih treba pažljivo nadzirati dok se kuhaju, kako ne bi previše omekšale.

  7. Možete ih iskoristiti kao prilog nekom glavnom jelu.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.