Medenjaci sa ukusnim preljevom
Sastojci
Instrukcije
Stavite maslac i med u šerpu, pa kuhajte na niskoj temperaturi 3-4 minute dok smjesa ne počne da krčka.
Skinite s vatre i ostavite 15 minuta na stranu, da se ohladi.
Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, cimet, muškantni oraščić i klinčić u većoj posudi.
Dodajte mješavinu maslaca i meda, pa mlijeko.
Miješajte dok se ne izjednači smjesa.
Prekrijte posudu plastičnom vrećicom i ostavite u frižider da odstoji 30 minuta.
Dva pleha obložite papirom za pečenje.
Smjesu izvadite iz frižidera, pa je prekuhajte na brašnjavoj površini.
Podijelite je na 4 jednaka dijela, pa oblikujte valjak.
U valjak oblikovano tijesto izrežite na više dijelova.
Izrezane dijelove stavite u pripremljene plehove, pa medenjake pecite 15-ak minuta na 180 °C.
Mikserom umutite bjelanjak u čvrsti snijeg, pa dodajte limunov sok.
Umiješajte i šećer u prahu, pa nakon što dobijete glatku smjesu, podijelite je na dva jednaka dijela.
U jedan dio stavite crvenu, a u drugi zelenu boju za hranu.
Ovim smjesama premažite medenjake, naizmjenično, jedan zelenom, a drugi crvenom smjesom.
Ostavite 30 minuta da odstoje, pa poslužite medenjake.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.