Mediteranska pečena piletina

Služi: 1 osobuKuhanje: 60 minutaPriprema: 15 minuta
Mediteranska pečena piletina

Sastojci

Maslinovo ulje:
1 kašika
Pileći bataci:
6 komada
Pileći fileti:
6 komada
Krompir:
1 kilogram
Paradajz:
2 komada
Crne masline:
95 grama
Bijeli luk:
2 komada
Ružmarin:
2 komada
Suho bijelo vino:
125 mililitara
Morska sol:
Po želji
Mljeveni crni biber:
Po želji

Instrukcije

  1. Prethodno zagrijte pećnicu na 200° C. Zagrijte ulje na srednjoj temperaturi u vatrostalnoj posudi kapaciteta 3 l.

  2. Dodajte filete pa kuhajte oko 5 minuta uz povremeno okretanje.

  3. Prebacite u tanjir pa prekrijte folijom da bi zadržali toplotu. Ponovite isto s filetima.

  4. Dodajte krompir u posudu i kuhajte oko 5 minuta. Skinite s toplote.

  5. U zdjelu s krompirom dodajte piletinu, paradajz, masline i bijeli luk. Pospite sa ružmarinom i prelijte vinom. Začinite sa soli i biberom.

  6. Pecite u pećnici 45 minuta ili dok piletina ne bude pečena a krompir ne omekša. Poslužite odmah.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.