Milka torta
Sastojci
Instrukcije
Lješnjake propržite, pa sameljite.
Razdvojite bjelanjke od žumanjaka, pa 5 bjelanjaka mikserom umutite.
Dodajte 120 gr šećera, pa nastavite miksanje dok ne dobijete pjenastu masu.
U pjenastu smjesu dodajte 3 kašike brašna, 1 prašak za pecivo i 80 gr samljevenih lješnjaka.
Prelijte smjesu u okrukli pleh (30) cm i pecite 10-ak minuta na 200°C.
Na isti način napravite još jednu ovakvu koru.
Deset žumanjaka pomiješajte sa praškom za puding.
Dodajte 100 gr šećera i 3 kašike brašna, a zatim i 200 ml mlijeka.
Sve izmiksajte.
Ostatak mlijeka stavite da proključa.
U ključalo mlijeko prelijte smjesu od žumanjaka i pudinga, pa miješajte na laganoj temperaturi dok ne dobijete gustu, glatku smjesu.
Pripremljeni fil podijelite na dva dijela: u jedan dio stavite bijelu, a u drugi crnu milka čokoladu.
Ostavite da se filovi potpuno ohlade, pa u svaki umiješajte po 1 umućenu šlag pjenu, a zatim i po 1/2 margarina.
Izjednačite svaki fil mikserom.
Pečene kore prepolovite, kako biste dobili ukupno četiri.
Prvu koru premažite 1/2 žutog fila, zatim stavite drugu koju ćete premazati 1/2 tamnog fila.
Isti postupak ponovite još jednom.
Tortu premažite i ukrasite ostatkom šlag pjene.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.