Nepečeni kolač od keksa

Služi: 1 osobuPriprema: 40 minuta
Nepečeni kolač od keksa

Sastojci

Šećer:
250 grama
Petit keks:
500 grama
Jaja:
4 komada
Mlijeko:
500 mililitara
Čokolada za kuhanje:
80 grama
Margarin:
250 grama
Brašno:
1 kašika
Vanilin šećer:
1 gram
Jagode:
Po želji

Instrukcije

  1. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, pa žumanjke umutiti sa 4 kašike šećera, 1 kašikom brašna i vanilin šećerom.

  2. U umućenu smjesu sipati 250 ml mlijeka, pa miješati na laganoj vatri, dok se smjesa ne zgusne.

  3. U vreo fil umiješati 80 gr čokolade za kuhanje.

  4. Kada se ohladi, u smjesu dodati 250 gr margarina i izjednačiti mikserom.

  5. U posebnoj posudi napraviti agdu: staviti u posudu za kuhanje 200 gr šećera sa 60 ml vode i kuhati na umjerenoj temperaturi, dok tečnost ne postane gusta.

  6. Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg, postepeno dodavati agdu i miješati dok se ne dobije čvrst šlag.

  7. Na tacnu složiti: red keksa (natopljen mlijekom), fil, pa ponovo keks i postupak nastaviti do isteka materijala.

  8. Cijeli kolač premazati napravljenim šlagom, ostaviti u frižider da se ohladi i servirati izrezan na kockice.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.