Norveška torta sa borovnicama
Sastojci
Instrukcije
Zagrijati rernu na 200°C.
Premazati masnoćom kalup dimenzija 20 cm x 30 cm.
U većoj posudi miksati jaja i šećer 8-10 minuta.
Dodati prašak za pecivo i brašno, a zatim metalnom kašikom pažljivo izjednačiti.
Preliti smjesu u kalup i peći u rerni 35 minuta.
Kada se ispeće i ohladi kora, prerežite ju na tri dijela.
Pomiješajte džem sa 1 kašikom tople vode.
Vrhnje umutite sa vanilijom i običnim šećerom.
Jednu koru pospite jednom trećinom od pripremljene količine mlijeka, zatim premažite tanki sloj džema, pa vrhnja i na kraju pospite 150 gr borovnica.
Preklopite borovnice drugom korom i ponovite isti postupak do isteka materijala.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.