Norveške ćufte
Sastojci
Instrukcije
U većoj zdjeli sjediniti mlijeko i 30 gr gustina, pa miješati dok se ne dobije fina, glatka smjesa.
Dodati mljeveno meso, crveni luk, sol, muškatni oraščić, biber i jaje, pa sve sastojke miješati dok se ne dobije ujednačena smjesa.
Ostaviti u frižider 20 minuta.
Nakon što smjesa odstoji, od nje oblikovati ćufte.
U šerpi, na zagrijanom ulju ćufte peći 8-10 minuta, dok ne dobiju ujednačenu, smeđu boju sa svih strana.
Izvaditi ih iz šerpe rešetkastom kašikom i staviti na papirni ubrus.
U posebnoj posudi izmiješati goveđu supu i preostali gustin, preliti u šerpu sa masnoćom, pa kuhati na umjerenoj temperaturi dok se smjesa ne zgusne, uz neprestano miješanje.
Nakon što se smjesa zgusne, dodati ćufte i na smanjenoj temepraturi, poklopljene u šerpi kuhati 15-ak minuta.
Umiješati kiselo vrhnje i skinuti s vatre.
Od skuhanog krompira napraviti pire, pa poslužiti uz napravljene ćufte.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.