Norveške ćufte

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 45 minuta
Norveške ćufte

Sastojci

Mlijeko:
65 mililitara
Gustin:
60 grama
Mljeveno meso:
500 grama
Crveni luk:
1 glavica
Sol:
1/2 kašičice
Muškatni oraščić:
1/2 kašičice
Biber:
1/4 kašičice
Ulje:
2 kašike
Goveđa supa:
1 litar
Kuhani krompir:
1 kilogram
Jaja:
1 komad
Kiselo vrhnje:
160 mililitara

Instrukcije

  1. U većoj zdjeli sjediniti mlijeko i 30 gr gustina, pa miješati dok se ne dobije fina, glatka smjesa.

  2. Dodati mljeveno meso, crveni luk, sol, muškatni oraščić, biber i jaje, pa sve sastojke miješati dok se ne dobije ujednačena smjesa.

  3. Ostaviti u frižider 20 minuta.

  4. Nakon što smjesa odstoji, od nje oblikovati ćufte.

  5. U šerpi, na zagrijanom ulju ćufte peći 8-10 minuta, dok ne dobiju ujednačenu, smeđu boju sa svih strana.

  6. Izvaditi ih iz šerpe rešetkastom kašikom i staviti na papirni ubrus.

  7. U posebnoj posudi izmiješati goveđu supu i preostali gustin, preliti u šerpu sa masnoćom, pa kuhati na umjerenoj temperaturi dok se smjesa ne zgusne, uz neprestano miješanje.

  8. Nakon što se smjesa zgusne, dodati ćufte i na smanjenoj temepraturi, poklopljene u šerpi kuhati 15-ak minuta.

  9. Umiješati kiselo vrhnje i skinuti s vatre.

  10. Od skuhanog krompira napraviti pire, pa poslužiti uz napravljene ćufte.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.