Omlet sa graškom i ricotta sirom
Sastojci
Instrukcije
Zagrijte rernu na oko 175°C.
Zgnječite 1 šolju graška. Prebacite pola zgnječenih grašaka u veliku posudu zajedno s 4 jaja, 1 kašikom ricotte, 1 kašikom narezanog mladog luka, 1 kašičice soli i 2 kašičice bibera te dobro umutite.
Zagrijte 1 kašiku ulja u tavi koja može ići u rernu, na srednje jakoj vatri. Dodajte smjesu jaja i brzo miješajte dok jaja počnu da se stvrdnjavaju i formiraju srednje velike grudvice, 1 do 2 minute.
Posipajte omlet sa 1 šoljom graška, prebacite ga u rernu i pecite dok jaja ne budu pečena, 1 do 2 minute. Prebacite omlet na tanjir za posluživanje, preklopite ga na pola, zatim ga premažite s 1 kašikom ricotte i pospite sa 3 kašike sitno sjeckane mente. Ponovite postupak s preostalim sastojcima kako biste napravili drugi omlet.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.