Omlet sa graškom i ricotta sirom

Služi: 1 osobuKuhanje: 10 minutaPriprema: 10 minuta
Omlet sa graškom i ricotta sirom

Sastojci

Jaja:
8 komada
Smrznuti grašak:
1 šolja
Riccotta sir:
4 kašike
Mladi luk:
2 kašike
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Maslinovo ulje:
2 kašike
Menta:
3 kašike

Instrukcije

  1. Zagrijte rernu na oko 175°C.

  2. Zgnječite 1 šolju graška. Prebacite pola zgnječenih grašaka u veliku posudu zajedno s 4 jaja, 1 kašikom ricotte, 1 kašikom narezanog mladog luka, 1 kašičice soli i 2 kašičice bibera te dobro umutite.

  3. Zagrijte 1 kašiku ulja u tavi koja može ići u rernu, na srednje jakoj vatri. Dodajte smjesu jaja i brzo miješajte dok jaja počnu da se stvrdnjavaju i formiraju srednje velike grudvice, 1 do 2 minute.

  4. Posipajte omlet sa 1 šoljom graška, prebacite ga u rernu i pecite dok jaja ne budu pečena, 1 do 2 minute. Prebacite omlet na tanjir za posluživanje, preklopite ga na pola, zatim ga premažite s 1 kašikom ricotte i pospite sa 3 kašike sitno sjeckane mente. Ponovite postupak s preostalim sastojcima kako biste napravili drugi omlet.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.