Orah-kocke sa jabukama i grožđicama

Služi: 1 osobuKuhanje: 75 minutaPriprema: 20 minuta
Orah-kocke sa jabukama i grožđicama

Sastojci

Nasjeckani orasi:
120 grama
Šećer:
350 grama
Cimet:
Po želji
Muškantni oraščić:
Po želji
Đumbir:
Po želji
Jaja:
3 komada
Ulje:
70 mililitara
Bijelo brašno:
100 grama
Jabuke:
5 komada
Grožđice:
70 grama

Instrukcije

  1. Pomiješajte u jednoj posudi orahe, 90 gr šećera, cimet, muškatni oraščić i đumbir.

  2. U posebnoj posudi mikserom umutite jaja, pa dodajte preostali šećer i mutite dok ne dobijete pjenastu smjesu.

  3. Dodajte ulje, a zatim i bijelo brašno, pa sve izmiksajte.

  4. Prelijte pola smjese u kvadratni pleh od 20 cm, zatim pola smjese od oraha, pola pripremljenih jabuka i grožđica.

  5. Prelijte i ostatak smjese od brašna, zatim preostale jabuke, pa preostalu smjesu od oraha.

  6. Pecite kolač u rerni 1h i 15 minuta na 200 °C.

  7. Prije nego ga izrežete, potpuno ohladite kolač.

  8. Čuvajte ga prekrivenog plastičnom folijom do 2 dana, jer je njegov okus bolji nakon što odstoji duže.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.