Palačinci s mesom i sirom

Služi: 1 osobuKuhanje: 25 minutaPriprema: 15 minuta
Palačinci s mesom i sirom

Sastojci

Mljevena govedina:
700 grama
Gljive:
200 grama
Crveni luk:
1 glavica
Bijeli luk:
1 češanj
Maslo:
2 kašike
Sol:
1 kašičica
Bosiljak:
1/2 kašičice
Cimet:
1/4 kašičice
Umak od paradajza:
400 mililitara
Goveđa supa:
1/2 šolje
Palačinci:
16 komada
Cheddar sir:
3/2 solja

Instrukcije

  1. Umak:

  2. Zagrijte 1 kašiku masla u tavi.

  3. Dodajte 1 kašiku brašna, 1/4 kašike šećera i 1/4 kašičice nasjeckanih oraščića.

  4. Kuhajte dok se ne počnu pojavljivati mjehurići.

  5. Skiniti s toplote pa dodajte 1 šolju mlijeka.

  6. Vratite na toplotu i kuhajte dok ne dobijete kremastu smjesu.

  7. Dodajte 2 kašike parmezana, herendanog.

  8. Umak je gotov kad se sir rastopi.

  9. Uputstva:

  10. Zagrijte ulje u većoj tavi.

  11. Dodajte meso, gljive, crveni luk, bijeli luk, sol, bosiljak, cimet, umak od paradajza i supu.

  12. Dovedite do ključanja a zatim smanjite temperaturu i kuhajte oko 20 minuta, uz povremeno miješanje, dok se smjesa ne zgusne.

  13. Koristite 4 gotova palačinka za porciju.

  14. U podmazanu posudu za pečenje, stavite palačinak, zatim sloj smjese s mesom i na kraju pospite s 1 1/2 kašikom sira.

  15. Prekrijte sljedećim palačinkom, i ponovite isto sa preostala 3 palačinka s tim da završite s smjesom od mesa.

  16. Pospite svaku porciju s napravljenim umakom i preostalim sirom.

  17. Stavite u rernu i pecite 20-25 minuta na temperaturi od 200 °C.

  18. Izvadite iz rerne i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.