Palačinke sa karameliziranim jabukama
Sastojci
Instrukcije
Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, a zatim dodajte zob i šećer.
U posebnoj posudi izmiksajte jaja, mlijeko i vanilla ekstrakt.
Dodajte u mješavinu s brašnom, izjednačite smjesu, pa ostavite da odstoji 30 minuta.
Nakon što smjesa odstoji, dodajte i maslac, pa sve promiješajte.
Zagrijte tavu i premažite posebno istopljenim maslacem.
Stavljajte po 1 kašiku smjese u tavu i pecite palačinke ujednačeno s obje strane.
Da biste napravili karamelizirane jabuke potrebno je da najprije istopite maslac u tavi.
Dodajte jabuke i kuhajte ih 5-6 minuta.
Dodajte šećer i 2 kašike hladne vode.
Kuhajte uz povremeno miješanje dok se šećer ne istopi.
Smanjite temperaturu, pa ostavite da krčka smjesa 6-8 minuta dok se blago ne zgusne.
Dodajte orahe i sve izmiješajte.
Palačinke prelijte ovim preljevom i grčkim jogurtom, pa poslužite.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.