Paprike punjene rižom

Služi: 1 osobuKuhanje: 50 minutaPriprema: 15 minuta
Paprike punjene rižom

Sastojci

Paprike:
1 kilogram
Riža:
200 grama
Crveni luk:
1 glavica
Paradajz:
1 komad
Paradajz sos:
1 kašika
Maslinovo ulje:
100 mililitara
Topla voda:
200 mililitara
Mješavina začina:
1/2 kašičice
Sol:
1/2 kašičice
Cimet:
1/4 kašičice
Menta:
1 kašika
Šećer:
1/2 kašičice

Instrukcije

  1. Odsjeći vrh svake paprike, odstraniti sjeme i oprati ih.

  2. U šerpi, na maslinovom ulju propržiti crveni luk, zatim dodati isjeckani paradajz i sos, pa kuhati 3 minute uz miješanje.

  3. Dotati opranu rižu, sol, mješavinu začina, šećer, cimet, mentu i 250 ml tople vode.

  4. Sve izmiješati, pa kuhati dok tečnost ne ispari.

  5. Kada se smjesa ohladi, napuniti paprike, poredati ih u šerpu, dodati toplu vodu i kuhati 20-ak minuta, dok paprike ne omekšaju.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.