Paradajz punjen tunjevinom

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 10 minuta
Paradajz punjen tunjevinom

Sastojci

Paradajz:
10 komada
Kuhana jaja:
2 komada
Tunjevina:
1 konzerva
Mladi luk:
2 žlice
Kapar:
1 žlica
Majoneza:
2 žlice
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Susam:
Po želji

Instrukcije

  1. Prokuhajte jaja. Dok se jaja kuhaju, operite paradajze, odrežite vrhove gdje su bili pričvršćeni za stabljiku i izdubite ih. Pazite da ne probušite kožu paradajza dok se krećete kašikom oko unutrašnjosti.

  2. Bacite sjemenke i pulpnu masu paradajza, lagano posolite unutrašnjost paradajza. Stavite paradajze okrenute licem prema dolje na lista papira ili papirnog ubrusa i ostavite ih oko 30 minuta, dok ne puste malo soka.

  3. Kada se jaja skuhaju, ohladite ih i ogulite. Jaja brzo možete ohladiti tako što ih prelijete hladnom vodom.

  4. Nasjeckajte kuhana jaja. Nije potrebno da ih sitno sjeckate ili da budete previše pedantni oko toga koliko su komadići pravilni, jer će se jaja dalje izgnječiti kada ih pomiješate s ostalim sastojcima.

  5. Stavite sve sastojke osim paradajza i dodatnog mladog luka za ukras u zdjelu. Dobro promiješajte sastojke dok se potpuno ne sjedine. Po želji dodajte soli i još malo bibera.

  6. Okrenite paradajze licem prema gore. Nježno uklonite višak vode papirnatim ubrusom.

  7. Napunite paradajze smjesom od tune i jaja. Lagano nabijte smjesu u paradajz, ali nemojte je previše čvrsto pritiskati. Ukrasite napunjene paradajze nasjeckanim mladim lukom.

  8. Pokrijte napunjene paradajze i stavite ih u frižider do trenutka posluživanja. Mogu se čuvati u frižideru nekoliko sati. Također možete pripremiti smjesu od tune i jaja dan prije i držati je u frižideru, a paradajze izdubiti i napuniti istog dana kada ćete ih poslužiti.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.