Parfe fantazija sa borovnicama
Sastojci
Instrukcije
Pripremiti biskvit na slijedeći način: U posudu za miksanje staviti cijela jaja sa šećerom, dodati odmah vruću vodu i miksati najvećom brzinom 15-20 minuta dok masa dobije kremastu strukturu i svijetlu boju. Brašno sa praškom za pecivo prosijati na umućenu smjesu od jaja i žicom lagano izmiješati da se fino sjedini. Dno kalupa obložiti papirom i izliti smjesu. Peći u rerni zagrijanoj na 175°C oko 15 minuta. Ispečen biskvit malo prohladiti u kalupu, zatim ga okrenut na pladanj za serviranje i skinuti papir. Ostaviti da se ohladi.
U blender staviti borovnice sa šećerom i izblendati da dobijete finu jednoličnu smjesu.
Slatko vrhnje (350 ml) izmiksati da bude čvrsto, a zatim u njega dodati izblendane borovnice i sve skupa mikserom povezati. Želatinu (1 vrećicu) natopiti sa 4 kašike hladne vode, ostaviti da nabubri i zatim na laganoj vatri otopiti (ne smije prokuhati), pa je dodati u smjesu sa borovnicama i mikserom izraditi da dobijete finu kremu.
Oko biskvita staviti obruč, pa istresti pripremljenu kremu od borovnica i fino poravnati. Ostaviti u frižider da se stegne.
Sada pripremiti šlag kremu. Izmiksati slatko vrhnje (250 ml), pa dodati šećer i pavlaku, miksati da se sjedini. Želatinu (1 kesicu) pripremiti kao u prethodnom postupku, otopiti na laganoj vatri i umiksati u pripremljenu smjesu sa vrhnjem. Šlag kremu premazati preko stisnute kreme od borovnica i lijepo zagladiti nožem.
Ostaviti sve u frižider da se sve fino stisne. Ohlađenu tortu dekorisati svježim borovnicama i listićima mente.
Voila :)
NAPOMENA: Kalup za tortu je promjera 24 cm!
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.