Parmezan krekeri

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 25 minuta
Parmezan krekeri

Sastojci

Bademovo brašno:
2 šolje
Sol:
1 kašičica
Biber:
1 kašičica
Bijeli luk u prahu:
1 kašičica
Parmezan:
30 grama
Maslinovo ulje:
2 kašike
Hladna voda:
3 kašike

Instrukcije

  1. Zagrijati rernu na 180˚C.

  2. U zdjeli pomiješajte bademovo brašno, sol, biber, bijeli luk u prahu i parmezan.

  3. Dodajte maslinovo ulje i dobro promiješajte viljuškom.

  4. Dodajte hladnu vodu, po jednu kašiku, i dobro promiješajte dok se ne formiraju male grudvice i tijesto se drži zajedno kada ga stisnete.

  5. Oblikujte tijesto u krug, izravnajte vrh i dno što je moguće ravnomjernije.

  6. Stavite tijesto na komad papirnog papira i stavite još jedan komad papira preko. Razvaljajte tijesto što je moguće ravnomjernije.

  7. Uklonite gornji sloj papira i stavite tijesto na pleh za pečenje. Možda ćete morati pritisnuti rubove tijesta kako biste formirali ravnomjerni pravougaonik.

  8. Pomoću modlice za kekse izrežite tijesto na željenu veličinu. Ako koristite modlicu za kekse, ponovno razvaljajte višak tijesta i izrežite više krekera.

  9. Po želji, možete koristiti viljušku da probušite rupe u svakom krekeru.

  10. Pažljivo prenesite krekere na pleh za pečenje. Ako je tijesto previše toplo i mekano za manipulaciju, stavite ga u zamrzivač na 10 minuta kako bi se steglo.

  11. Pecite krekere u prethodno zagrijanoj rerni 15-20 minuta, okrećući ih na pola pečenja, dok ne postanu zlatno smeđi.

  12. Ostavite krekere da se potpuno ohlade prije nego što ih poslužite ili čuvajte do 1 sedmice u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.