Patlidžan musaka
Sastojci
Instrukcije
Patlidžan oprati, izrezati na kolutove i propržiti na vrelom ulju.
2 glavice crvenog luka isjeckati, također propržiti na ulju, zatim dodati ½ kg faširanog mesa i izdinstati uz dodavanje 1 dl paradajz-sosa i začina po želji.
U posebnoj posudi istopiti 50 gr maslaca, dodati 2 kašike brašna i kratko propržiti. Postepeno dolijevati ½ l mlijeka i miješati dok se ne zgusne. Na kraju dodati 2 prethodno umućenih jaja, 50 gr parmezana, začine po želji i sve izmiješati.
Posudu za pečenje premazati uljem, pa redati: patlidžan, meso, sos od mlijeka i parmezana (bešamel) i naribani sir trapist. Isti postupak ponoviti još jednom, musaku staviti u zagrijanu rernu i peći 30 minuta na 200 °C.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.