Patlidžan musaka

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 40 minuta
Patlidžan musaka

Sastojci

Patlidžan:
2 komada
Faširano meso:
500 grama
Crveni luk:
2 glavice
Jaja:
2 komada
Brašno:
2 kašike
Mlijeko:
1/2 litra
Parmezan:
50 grama
Paradajz sos:
1 decilitar
Sir trapist:
250 grama
Maslac:
50 grama
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Mješavina začina:
Po želji
Ulje:
Po želji

Instrukcije

  1. Patlidžan oprati, izrezati na kolutove i propržiti na vrelom ulju.

  2. 2 glavice crvenog luka isjeckati, također propržiti na ulju, zatim dodati ½ kg faširanog mesa i izdinstati uz dodavanje 1 dl paradajz-sosa i začina po želji.

  3. U posebnoj posudi istopiti 50 gr maslaca, dodati 2 kašike brašna i kratko propržiti. Postepeno dolijevati ½ l mlijeka i miješati dok se ne zgusne. Na kraju dodati 2 prethodno umućenih jaja, 50 gr parmezana, začine po želji i sve izmiješati.

  4. Posudu za pečenje premazati uljem, pa redati: patlidžan, meso, sos od mlijeka i parmezana (bešamel) i naribani sir trapist. Isti postupak ponoviti još jednom, musaku staviti u zagrijanu rernu i peći 30 minuta na 200 °C.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.