Patlidžan sa faširanim mesom
Sastojci
Instrukcije
Prepolovite patlidžan uzduž, izdubite sredinu, posolite i ostavite nekoliko minuta da odstoji. Nakon toga ih osušite papirnom maramicomi iscijedite nekoliko kapi limunovog soka.
U jednu od vaših kuhinjskih posuda stavite ulje i kada se zagrije, dodajte pripremljeni patlidžan. Uz postepeno dodavanje vode dinstajte nekoliko minuta. Izdinstani patlidzan sklonite s vatre kako biste pripremili fil.
U drugoj posudi, na vrelom ulju, propržite sitno isječeni crveni luk, dodajte faširano meso, isjeckani bijeli luk, izdubljenu sredinu patlidzana, sol, biber i mješavinu začina. Ovu smjesu dinstajte dok meso ne omekša. U izdinstanu smjesu dodajte dva žumanjka, isjeckani peršun, pa sve umiješajte.
Izdubljene, izdinstane patlidžane napunite filom od faširanog mesa, stavite u posudu za pečenje, pospite naribanim sirom i pecite 30 minuta na 200 °C.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.