Pavlova
Sastojci
Instrukcije
Zagrijte pećnicu na 120 °C. Obložite tepsiju folijom. Premažite foliju rastopljenim maslacem i tanko poprašite kukuruznim brašnom. Označite krug u brašnu dijametra 24 cm.
Koristeći električni mikser umutite bjelance u čistoj suhoj zdjeli da dobijete šlag. Postepeno dodajite šećer, 1 po jednu kašiku, muteći nakon svake kašike, dok ne dobijete gustu, bijelu pjenu i dok se šećer ne otopi. Protrljajte smjesu izmedju prstiju - ako osjetite šećer nastavite da mutite dok se šećer potpuno ne otopi.
Dodajte kukuruzno brašno, ocat i vaniliju i umutite dok se sve ne ukombinuje.
Kašikom prebacite smjesu na foliju, koristeći označeni krug kao vodič. Izravnajte strane i vrh Pavlove.
Pecite u pećnici 1,5 sati ili dok baza ne bude suha na dodir. Isključite pećnicu.
Ostavite u pećnici s vratima otvorenim da se baza ohladi u potpunosti. Kada je potpuno hladna, prenesite na tanjir za posluživanje ili spremite u dobro zatvorenoj posudi do upotrebe.
Koristeći električni mikser umutite vrhnje i šećer za glazuru u srednje velikoj zdjeli da dobijete šlag. Kašikom prebacite šlag na vrh Pavlove.
Dodajte sok od limuna u keramičku ili staklenu posudu, pa dodajte kriške banana, jagoda, manga ili drugog voća po želji i izmješajte. Ocijedite komade voća.
Ukrasite Pavlovu voćem i poslužite.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.