Pečena mješavina brokule i karfiola

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 20 minuta
Pečena mješavina brokule i karfiola

Sastojci

Brokule:
500 grama
Karfiol:
500 grama
Crveni luk:
1 glavica
Maslac:
2 kašike
Brašno:
2 kašike
Sol:
1 kašičica
Bijeli luk u prahu:
1/2 kašičice
Bosiljak:
1/2 kašičice
Biber:
1/4 kašičice
Mlijeko:
350 mililitara
Kremasti sir:
100 grama
Prezla:
80 grama
Parmezan:
3 kašike
Istopljeni maslac:
2 kašike

Instrukcije

  1. Brokulu i karfiol skuhati u slanoj vodi, ocijediti, pa ostaviti na stranu.

  2. Isjeckani crveni luk propržiti na maslacu, zatim umiješati brašno, sol, bijeli luk u prahu, bosiljak i biber.

  3. Dodati mlijeko, pa kuhati smjesu uz konstantno miješanje dok se ne zgusne.

  4. Umiješati i kremasti sir, pa cijelu smjesu preliti u posudu sa brokulom i karfiolom.

  5. Nakon što se ova smjesa izjednači, preliti je u pleh za pečenje.

  6. U posebnoj posudi izmiješati prezlu, parmezan i 2 kašike istopljenog maslaca, preliti preko smjese od povrća i peći 25-30 minuta na 180 °C.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.