Pečena piletina sa sirom i umakom od paradajza

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 10 minuta
Pečena piletina sa sirom i umakom od paradajza

Sastojci

Pileća prsa:
2 komada
Italijanski začini:
1 kašičica
Bijeli luk u prahu:
1 kašičica
Sol:
1 kašičica
Mljeveni biber:
1 kašičica
Paradajz umak:
1 konzerva
Mozzarella sir:
225 grama
Feferon:
25 grama
Papričica:
25 grama
Parmezan:
25 grama

Instrukcije

  1. Zagrijati rernu na 180°C.

  2. Stavite pileća prsa u nezagrijanu posudu za pečenje. Posipajte preko pilećih prsa italijanske začine, luk u prahu, so i biber. Prelijte paradajz umakom preko pilećih prsa i promiješajte dok piletina nije potpuno prekrivena. Posipajte preko rendanog mozzarelle sira, fafarone i papričicu.

  3. Pecite 20–25 minuta, ili dok unutrašnja temperatura pilećih prsa ne dostigne 75°C.

  4. Izvadite pečenu piletinu iz rerne i uključite gornji grijač na visoku temperaturu.

  5. Stavite pečenu piletinu ispod gornjeg grijača i pecite oko 3 minute, ili dok sir ne postane zlatno smeđ (pažljivo pazite jer se može brzo izgorjeti). Izvadite pečenu piletinu iz rerne i ostavite da se hladi oko 10 minuta.

  6. Poslužite piletinu s rendanim Parmezanom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.