Pečeni krompir sa bijelim lukom i začinskim biljem
Sastojci
Instrukcije
Napunite veliki lonac vodom i pustite da proključa. Dodajte so, sodu bikarbonu i krompire, pa promiješajte.
Ponovo dovedite do ključanja, smanjite vatru i kuhajte lagano 10 minuta nakon ponovnog ključanja. Krajnji rezultat treba biti da se viljuška lako probije kroz komade krompira. Ocijedite i ostavite minutu da se voda ispari.
U manjoj šerpi pomiješajte maslinovo ulje, ružmarin (ili timijan), češnjak i nekoliko kašičica crnog bibera. Zagrijavajte na srednjoj vatri uz stalno miješanje dok češnjak ne počne lagano dobivati zlatnožutu boju, oko 2-3 minute.
Odmah procijedite ulje kroz finu mrežastu cjediljku preko krompira. Dodajte so i biber po želji, pa promiješajte.
Protresite lonac u kojem su krompiri tako da udaraju o sve strane lonca, što će omogućiti da se stvori gnječeni sloj oko svakog komadića krompira. Protresite lonac u kojem su krompiri tako da udaraju o sve strane lonca, što će omogućiti da se stvori gnječeni sloj oko svakog komadića krompira.
Zagrijte rernu na 220°C.
Prebacite krompire na veliki pleh sa visokim rubovima i razdvojite ih, ravnomjerno ih rasporedivši. Stavite u rernu i pecite, 30-35 minuta.
Pomoću tanke, fleksibilne metalne lopatice okrenite krompire. Nastavite peći dok krompiri ne postanu duboko smeđi i hrskavi sa svih strana, povremeno ih okrećući i protresajući, još 30 do 40 minuta.
Prebacite krompire u veliku zdjelu i dodajte smjesu od češnjaka i ružmarina (po želji) i sitno sjeckani peršun. Dobro promiješajte da se krompiri oblože i posolite i pobiberite po ukusu. Poslužite odmah.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.