Pečeni krompir sa bijelim lukom i začinskim biljem

Služi: 1 osobuKuhanje: 90 minutaPriprema: 20 minuta
Pečeni krompir sa bijelim lukom i začinskim biljem

Sastojci

Krompir:
13 komada
Soda bikarbona:
1 kašičica
Sol:
1 kašičica
Maslinovo ulje:
60 mililitara
Bijeli luk:
2 češnja
Ružmarin:
2 kašike
Crni biber:
1 kašičica
Peršun:
Po želji

Instrukcije

  1. Napunite veliki lonac vodom i pustite da proključa. Dodajte so, sodu bikarbonu i krompire, pa promiješajte.

  2. Ponovo dovedite do ključanja, smanjite vatru i kuhajte lagano 10 minuta nakon ponovnog ključanja. Krajnji rezultat treba biti da se viljuška lako probije kroz komade krompira. Ocijedite i ostavite minutu da se voda ispari.

  3. U manjoj šerpi pomiješajte maslinovo ulje, ružmarin (ili timijan), češnjak i nekoliko kašičica crnog bibera. Zagrijavajte na srednjoj vatri uz stalno miješanje dok češnjak ne počne lagano dobivati zlatnožutu boju, oko 2-3 minute.

  4. Odmah procijedite ulje kroz finu mrežastu cjediljku preko krompira. Dodajte so i biber po želji, pa promiješajte.

  5. Protresite lonac u kojem su krompiri tako da udaraju o sve strane lonca, što će omogućiti da se stvori gnječeni sloj oko svakog komadića krompira. Protresite lonac u kojem su krompiri tako da udaraju o sve strane lonca, što će omogućiti da se stvori gnječeni sloj oko svakog komadića krompira.

  6. Zagrijte rernu na 220°C.

  7. Prebacite krompire na veliki pleh sa visokim rubovima i razdvojite ih, ravnomjerno ih rasporedivši. Stavite u rernu i pecite, 30-35 minuta.

  8. Pomoću tanke, fleksibilne metalne lopatice okrenite krompire. Nastavite peći dok krompiri ne postanu duboko smeđi i hrskavi sa svih strana, povremeno ih okrećući i protresajući, još 30 do 40 minuta.

  9. Prebacite krompire u veliku zdjelu i dodajte smjesu od češnjaka i ružmarina (po želji) i sitno sjeckani peršun. Dobro promiješajte da se krompiri oblože i posolite i pobiberite po ukusu. Poslužite odmah.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.