Piletina na kineski način

Služi: 1 osobuKuhanje: 45 minutaPriprema: 20 minuta
Piletina na kineski način

Sastojci

Pileći fileti:
500 grama
Bjelanca:
1 komad
Gustin:
3/2 kasika
Voda:
4 kašike
Mladi luk:
4 glavice
Mljeveni đumbir:
1 kašičica
Bijeli luk:
3 kašičice
Ulje:
2 kašike
Chilli sos:
1 kašičica
Šećer:
2 kašičice
Ocat:
2 kašičice
Soja sos:
2 kašičice

Instrukcije

  1. U manjoj posudi umutiti bjelanjak, zatim dodati 1 kašiku gustina i 1 kašiku vode, pa miješati dok se ne dobije glatka smjesa.

  2. Izrezana pileća prsa potopiti u ovu smjesu i ostaviti da odstoje oko 30 minuta.

  3. U međuvremenu izrezati mladi luk.

  4. Pomiješati đumbirov korijen i bijeli luk.

  5. Sjediniti 1 kašikicu chilli sosa, 2 kašikice šećera, 1 kašikicu gustina, 2 kašikice octa, 3 kašike vode i 2 kašike soja sosa.

  6. Zagrijati ulje u šerpi, staviti piletinu, peći nekoliko minuta, pa je izvaditi iz šerpe.

  7. U šerpu u kojoj se pržila piletina staviti mladi luk, mješavinu đumbira i bijelog luka, pa pržiti 30-ak sekundi.

  8. Vratiti piletinu u šerpu, dodati pripremljeni sos i smjesu kuhati uz neprestano miješanje, dok se blago ne zgusne.

  9. Ovako pripremljenu piletinu poslužiti uz rižu

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.