Piletina sa sirom i bademima

Služi: 1 osobuKuhanje: 65 minutaPriprema: 10 minuta
Piletina sa sirom i bademima

Sastojci

Pile:
1 komad
Maslo:
3 kašike
Bijeli luk:
1 češanj
Crveni luk:
2 kašike
Umak od paradajza:
1 kašika
Brašno:
2 kašike
Pileća osnova:
2 šolje
Sherry:
2 kašike
Bademi:
2 kašike
Estragon:
1/2 kašičice
Vrhnje:
3/4 šolje
Sir:
1 kašika

Instrukcije

  1. Propržite piletinu u većoj tavi, dok ne dobije smeđu boju a zatim izvadite i ostavite sa strane.

  2. Dinstajte u loncu crveni luk i bijeli luk, oko 2-3 minute.

  3. Skinite s toplote i umiješajte umak od paradajz i brašno a zatim pileću osnovu i sherry.

  4. Vratite na toplotu i dovedite smjesu do ključanja.

  5. Dodajte piletinu, bademe, sol, biber i estragon. Poklopite i kuhajte 45-50 minuta na manjoj temperaturi.

  6. Skinite s toplote i stavite piletinu u posudu za pečenje.

  7. Dodajte vrhnje u smjesu koja se kuhala, promiješajte i prespite preko piletine.

  8. Pospite sa sirom, stavite posudu u pećnicu i pecite 10-15 minuta .

  9. Izvadite i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.