Pinđur
Sastojci
Instrukcije
Cijele paprike i ljute papričice ispeći u rerni i tople staviti u plastične vrećice.
Kada se ohlade, izvaditi ih, oguliti tanku, površinsku ljusku i očistiti, odstraniti sjemenke.
Paprike i ljute paričice isjeći na kockice.
Paradajz izložiti vodenoj pari, oguliti ga i isjeći na kockice.
Na zagrijanom ulju, u većoj šerpi, pržiti paradajz dok ne ispusti tečnost, zatim dodati papriku i ljute papričice i miješati na laganoj vatri uz povremeno dodavanje ulja.
Pred kraj kuhanja dodati sol i ocat po želji, pa kuhati još 10-ak minuta.
Skuhani pinđur sipati u zagrijane tegle, staviti ih u rernu sa temeperaturom od 50 °C i držati dok se površinski sloj pinđura u tegli ne skori.
Nakon toga, izvaditi tegle iz rerne, ostaviti da se ohlade i zatvoriti hermetičkim poklopcima ili papirom pričvrščenim gumicama.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.